Et foredrag om, hvordan Tekstilmuseets nye udstilling blev til

Historisk Forening indbyder til årets sidste arrangement:

onsdag 14. november kl. 19.30 på Herning Friskole H. C. Ørstedsvej i Herning.

I foredraget vil Celia E. Simonsen og Kristine Holm-Jensen, begge fra Museum Midtjylland, fortælle om den benhårde, men også sjove og sindssygt lærerige proces det har været at lave Made in Midtjylland. Hvordan finder man det helt rigtige indhold? Hvordan styrer man en proces, der løber over mange måneder, men SKAL være færdig til en bestemt dato? Hvordan skaber man en udstilling, der både har et tårnhøjt fagligt indhold, og som samtidig er formidlet på en ligefrem og tilgængelig måde? Og hvordan kom Oreo, Matador Mix og makrel i tomat til at spille en rolle?

Om udstillingen
Med udstillingen fortæller museet om, hvordan tekstilindustrien har været med til at ændre Midtjylland. I 1950’erne eksploderer industrien og byerne boomer. Mænd og kvinder ansættes på fabrikkerne, eller starter selv fabrik i kældre og baghuse – og helt nye muligheder og livsvilkår opstår. Gennem originale genstande, farverige illustrationer, film og personlige fortællinger fra de mennesker, som var med til at forme industrien, lader udstillingen dig komme helt tæt på den unikke historie om den midtjyske tekstilindustri.

Det er fortællingen om “dengang Danmark blev moderne” – og hvordan tekstilindustrien i det midtjyske ikke kun trak tråde ud i det lokale område og resten af landet, men også til resten af verden.

Om foredragsholderne
Celia Ekelund Simonsen er etnolog med en ph.d. i Medievidenskab, og tidligere har hun arbejdet med formidling og skoleforløb på Experimentarium. Siden 2016 har Celia været ansat på Museum Midtjylland, hvor hun bl.a. har været projektleder og formidlingsansvarlig på udstillingen Made in Midtjylland på Tekstilmuseet og Når trådene bindes – fra kriger til kræmmer på Herningsholm Museum.

Kristine Holm-Jensen er etnolog og har siden 2007 været ansat på Tekstilmuseet i Herning, hvor hun har indsamlet og dokumenteret historier fra den midtjyske tekstil- og beklædningsindustri. Gennem artikler, udstillinger, foredrag og radio- og tv-udsendelser har hun været med til at skabe ny forståelse for den voldsomme udvikling, som Midtjylland gennem tekstil- og beklædningsindustrien blev revet igennem. I 2018 udkom hendes bog ULD – Historien om den midtjyske tekstilindustri i det 20. århundrede, hvor der for første gang bliver skabet en samlet fortælling om det tekstile Midtjylland i det 20. århundrede.

Den nye udstilling på Tekstilmuseet. Foto: Ard Jongsma.