Seneste årsberetning

Årsberetning for 1. april 2024 til 31. marts 2025

Det første arrangement, som Historisk Forening deltog i, var Spor i Lyngen 6. april 2024 her i huset, hvor vi var sammen med flere andre historiske foreninger. Hele Historiens Hus summede den lørdag af liv, og udover foreningernes stande var der arrangeret tre foredrag. Et af dem var med lokalhistoriker Kurt H. Jørgensen og vores bestyrelsesmedlem Villy Stampe, som fortalte om deres fælles bog ”Mordet i Tjørring”.

På sidste års generalforsamling 17. april 2024 havde vi fornøjelsen af at starte med et foredrag af vores bestyrelsesmedlem Preben Eriksen, som levende fortalte om personlige oplevelser fra 2. verdenskrig og andre begivenheder fra Herning og Ikast-området.

Derefter blev den nye bestyrelse valgt, og arbejdet med de forskellige arrangementer og Herning-bogen fortsatte i de nye udvalg.

Årets udflugt gik den 9. juni 2024 til Koldinghus og Christianskirken i Fredericia. Som læsestof til busturen var der lavet en lille folder, der gav et historisk overblik fra midten af 1200-tallet og frem til den store slotsbrand i 1808, hvor slottet brændte så meget, at man opgav at bygge det op igen. Først i 1970’erne påbegyndtes den store opbygning. I dag er Koldinghus blevet en del af Kongernes Samling, som også omfatter Amalienborg Slot, Rosenborg Slot og fra i år også Christiansborg Slot. På de guidede ture fik vi spændende fortællinger om slottets historie og betydningen for landet. Vi fik også et indblik i den utroligt smukke og imponerende restaurering af den gamle slotsruin, inden vi kunne nyde frokosten i slotskælderen. Fra Koldinghus gik turen til Christianskirken i Fredericia, hvor guiden fortalte om kirkens historie og specielle arkitektur samt Bjørn Nørgårds store imponerende altertavle.

Søndag 8. september var vi igen på en lille bustur, som gik til Klosterlund Museum. Her gav Julie Jensby fra Museum Midtjylland et spændende indblik i den arkæologiske udstilling ”Ansigt til ansigt”, hvor vi bl.a. fik fortællingerne om ”Nybyggere fra Snejbjerg”, ”De forfængelige fra Aulum”, ”Fyrsten fra Tjørring” og mange andre personligheder fra oldtiden. Efter kaffen nåede vi også en tur op i det oprindelige, lille museum i Stenholt Skov.

I forlængelse af Museums Midtjyllands udstilling om sport ”We are the champions” arrangerede vi 25. september 2024 et event i Huset No7 med titlen ”Sportshistorie fra 1970’erne og -80’erne”. Her fik vi samlet fire ”gamle” Herning-sportsfolk, som på hver sin måde og på hvert sit felt har betydet meget for sporten i Herning op gennem 70’erne og 80’erne. Ca. 150 deltagere så fotos og hørte sportshistorier fra Verner Blaudzun, Helge Sander og Lise Lotte Gøttsche Damgaard mesterligt interviewet af sportskommentator Jimmy Bøjgaard, som forstod at trække de gode historier frem.

Det sidste foredrag i 2024 fandt sted 22. oktober. Det var Historien om Uno-X og Peder Lysgaard fortalt af datteren Anne-Grete Lysgaard. Den aften blev foreningen løbet helt over ende. Der kom så mange mennesker, at foredragssalen blev fyldt til bristepunktet, hvilket er omkring 100 gæster, og der var lange køer ude i glassalen og helt ud på Museumsgade, hvor der nærmest var trafikkaos. Hverken Anne-Grete eller vi havde forstillet os, at interessen var så overvældende stor. Heldigvis kunne Anne-Grete allerede med det samme love, at hun ville komme igen, således at de, der måtte gå skuffede hjem, kunne se frem til få oplevelsen på et andet tidspunkt.

Kulturhotellet Højhuset havde hørt rygter om det store fremmøde og tilbød sig som stedet, hvor foredraget kunne blive afholdt igen, da de havde plads til 150. Vi tog imod tilbuddet, og belært af erfaring benyttede vi os af Museum Midtjyllands bookingsystem, således at vi vidste, hvor mange der tilmeldte sig. Datoen for ekstra-foredraget blev offentliggjort til 10. marts 2025 med tilmelding fra 6. januar 2025. To dage efter var alle 150 pladser booket, og vi sluttede med en venteliste på ca. 30. En overvældende og meget positiv interesse for det spændende foredrag om en af byens kendte iværksættere.

Hele året har vi også arbejdet med de forskellige forfattere til Herning-bogen 2024, som fik titlen ”Fra det sydlige Herning”. I årets bog lagde vi vægt på at finde historier om livet uden for selve Herning by. Det blev til fire artikler, hvor den første var ”Slagtermesterens datter fra Snejbjerg” af Erik Riiskjær. Han skrev om sin mor, Ingeborg Riiskjærs, barndom i Studsgård, ungdom i Kibæk og videre liv i Herning. Den næste var ”Manden med Pilekvisten – en hedebonde med særlige evner” skrevet at Preben Eriksen med udgangspunkt i en dagbog skrevet af Erik Nielsen Eriksen fra Fasterholt. Den tredje historie var beretningen om ”En smedefamilie og et industrieventyr” skrevet af Kurt H. Jørgensen efter bl.a. samtaler med Per Frank – den sidste ejer af Plovfabrikken Skjold i Lind. Bogens sidste artikel fortalte historien om ”Skærbæk Savværk” skrevet af Søren Ravnsgaard, hvis morfar var savværkets grundlægger Jens Dahl.

Inden vi når frem til udgivelsen af Herning-bogen, har den været igennem mange faser. Udover arbejdet med forfatterne, har der været: udvælgelse af artiklerne – udvælgelse af fotos – bestilling og scanning af diverse fotos, samt billedbehandling – placering af billederne – redigering af bogen – placering af artiklerne – udformning af forsiden – korrekturlæsning – videre til grafisk tilrettelæggelse – derfra til bogtrykningen – mere korrekturlæsning – køb af kuverter – inden bogen modtages til pakning, som vi foretager her i denne sal – kontakt til alle de frivillige udbringere – udarbejdelse af udbringningsruter – pakning af bøgerne til udbringerne, som inviteres til bogudgivelsen, hvor de får udleveret hver sin kasse med bøgerne til lige netop deres rute.

Stor tak til alle for deres store indsats med at håndtere alle faser af Herning-bogens tilblivelse og ikke mindst stor tak til alle de frivillige, som bringer bogen ud.

Det første foredrag i 2025 var 14. januar og hed Når enden er god. Historiker Mikkel Bang Madsen fortalte de ca. 75 gæster om toiletpapirets kulturhistorie. Hvordan var det før opfindelsen af vor tids toiletpapir. Hvordan det påvirkede sundhedstilstanden. Den historiske samfundsudvikling og prestigen i ordnede toiletforhold – fra das i gården til flotte badeværelser – til det nu helt selvfølgelige i, at vi alle hver især bruger ca. 15 kg toiletpapir om året.

Det næste arrangement i 2025 blev de to forestillinger i Den gamle Biograf, som blev afholdt 18. februar. De ca. 150 fremmødte så først en film fra befrielsesdagen 5. maj for 80 år siden. Den næste blev filmen ”MADS – et portræt af Mads Eg Damgaard” – en af Hernings æresborgere. Efter pausen kommenterede museumsdirektør Kristine Holm-Jensen de tre film om textilmesserne i henholdsvis 1947, 1956 og 1970 med udgangspunkt i tekstilindustriens udvikling og betydning for vores egn af landet.

Som tidligere nævnt blev forårets sidste foredrag en gentagelse af Historien om Uno-X og Peder Lysgaard, som blev afholdt 10. marts i Højhuset i Birk.

Igen i år har vi haft stor glæde af samarbejdet med Museumsforeningen for Museum Midtjylland og deres arrangementer, ligesom samarbejdet med Museum Midtjylland har betydet meget for formidlingen af vores mange arrangementer til bl.a. Herning Folkeblad. Deres hjælp har resulteret i, at der er blevet bragt flere omtaler i avisen og på museets hjemmeside. Dette har helt sikkert bidraget til den store tilslutning til vores arrangementer. Herfra skal lyde en stor tak for et godt samarbejde.

Det årlige kontingent på kr. 250 fra vores ca. 650 medlemmer går til at dække en del af udgifterne til udgivelsen af den årlige Herning-bog og afholdelse af de 6-8 årlige arrangementer, således at vi på den måde kan leve op til foreningens formålsparagraf.
Dette kontingent er ikke nok til at dække alle udgifter og slet ikke til at sætte nye tiltag i søen. Derfor søger vi hvert år om sponsorstøtte til vores arbejde, og stor tak skal lyde til vores mangeårige sponsorer: Herning Højskolehjem, Herning Folkeblad, Herning Kommune, Egefonden og Fonden af 1844.

I år havde vi desuden den store glæde at modtage en donation på 500.000 kr. fra Finn Sahlholdt, som har oprettet Fonden Sahlholdt Legatet. Tusind tak for denne store donation, som gør det muligt for os at sætte gang i nye projekter.
Vi har bl.a. støttet udgivelsen af en historisk roman om herregården Herningsholm, som udkommer næste år. Romanen vil blive tilbudt vores medlemmer til en favorabel pris.
Vi har også sat gang i digitaliseringen af indleverede film, som vi har haft liggende, og det samme vil vi gøre med film, som pt. ligger i Lokalhistorisk Arkiv. Disse digitaliserede film kan vi senere få glæde af i Den gamle Biograf.
Vi har også kontakt til flere personer, der gemmer på spændende historier, som de ikke selv synes, de er gode nok til at kunne skrive. Nu har vi muligheden for at hente hjælp til arbejdet med at få skrevet historierne, således at de ikke bliver glemt. Desuden arbejder vi også med et forslag fra Kurt H. Jørgensen om at få sat gang i at få filmet folk fra egnen til senere brug – inden det er for sent.

En rigtig stor tak til alle i bestyrelsen for jeres store arbejde i alle udvalg. En særlig stor tak til de to afgående bestyrelsesmedlemmer Niels Henrik Thormann og Finn Nielsen. I har ydet en meget stor og uvurderlig indsats for Historisk Forening i rigtig mange år. Heldigvis har Finn lovet fortsat at hjælpe lidt med vores billeder, og Niels Henrik dukker op som foredragsholder i efteråret.
Også en stor tak til arkivleder Helene Møller Jensen og Lokalhistorisk Arkiv for deres hjælp og støtte – til vores revisorer, forfatterne, korrekturlæserne og ikke mindst til lokalhistoriker Kurt H. Jørgensen for de mange flotte omtaler i Herning Folkeblad med henvisninger til fotos fra Herning-bogen 2022.

Til sidst vil jeg slutte med at takke alle for jeres medlemskab – uden jer var vi ingenting.

April 2025/Karen Odgaard

Se årsberetning 2024

Se årsberetning 2023