Årsberetning Historisk Forening for Herning Kommune 2010
Bestyrelsen
Foreningens formandskab blev efter generalforsamlingen i april 2010 udvidet med én person og består nu af sekretær Wenche Aamodt, kasserer Leif Pedersen, boglagerbestyrer og pressekontakt Erik Martinussen, Anne Sofie Vemmelund Christensen, og Ole Jørgensen. De to sidste deler indtil videre jobbet som webmaster. Nyvalgt som suppleant i bestyrelsen blev Finn Nielsen.
I det forløbne år har bestyrelsen holdt tre bestyrelsesmøder. Hertil kommer forberedende møder, som medlemmer af formandskabet og nedsatte arbejdsgrupper har afholdt. Alt i alt er dette ikke en arbejdsbyrde, der burde afskrække medlemmer med lyst til at engagere sig. Men det kan vi måske vende tilbage til under punkt 4.
Det største arbejdspres ligger altid i efteråret omkring færdiggørelsen af årbogen og planlægningen af det kommende års arrangementer. Der kan det godt for nogle af bestyrelsens medlemmer virke som om ALT drejer sig om Historisk Forening.
Herning-bogen
Årets Herning-bog synes vi selv er en af de mere vellykkede. Vi har da også fået mange rosende bemærkninger for den og må konstatere, at den har været så efterspurgt, at den allerede er så godt som udsolgt.
Den indeholder bl.a. et par erindrings-artikler skrevet af folk, der nu er i 60’erne, og i forordet lufter vi den forhåbning, at det vil give andre blod på tanden. Det har det faktisk gjort: flere personer har henvendt sig, nogle har vi allerede en aftale med, andre arbejder i øjeblikket med at skrive, og forhåbentlig ender det meste som artikler til glæde for læsere af Herning-bogen. Vi er i øjeblikket i den – lidt uvante – situation, at vi har skitseret indhold til det meste af 2011, 2012, 2013 og en god idé til 2014. Det er ikke sikkert, det hele kan realiseres, og under alle omstændigheder skal det ikke afholde skriverkarle og –piger til at haste til computeren (eller andre medier). Vi er altid parate til at tage en drøftelse af emner og ideer til nye bidrag. Det behøver ikke udelukkende at være artikler. Med foreningens hjemmeside åbner der sig jo masser af andre muligheder for at være med.
Arrangementer
Det forløbne åres arrangementer har været velbesøgte – nogle af dem endda i overordentlig grad. Største hit set i forhold til deltagerantal var som sædvanlig Den Gamle Biograf på Social & SundhedsSkolen. I år var der over 300 til de to forestillinger, der denne gang som noget nyt var med indlagte reklamer og ”tæppe på gulvet”, som biografdirektøren udtalte. Som sædvanlig leverede Lokalhistorisk Arkiv ved Doris Frederiksen og Ole Jørgensen en fremragende indsats ved at formidle egnens historie gennem ”levende billeder”. En varm tak til begge to.
To andre ”bestsellere” var efterårets foredrag om kartoffeltyskerne og om brunkulstiden. Begge foredrag blev overværet af over 100 personer – og vi var så ”heldige” begge gange at have booket Auditoriet på Herningsholms Erhvervsskole, så der var ikke pladsproblemer. Til gengæld var der praktiske problemer begge gange: den ene gang glemte skolen at lukke os ind, og den anden gang virkede mikrofonen ikke trods lovning om det modsatte.
Inden generalforsamlingen sidste år fortalte museumsdirektør Bent Bang Larsen om museets fremtidsplaner, og vi hørte som nogle af de første om det nye navn: Museum Midtjylland. Naturligt nok havde vi lånt museets foredragssal til arrangementet, som blev overværet af ca. 30 medlemmer.
Grunden til denne flakken omkring i fremmede lokaler var naturligvis ombygningen af Friskolen, men i sidste måned var vi tilbage i vante rammer i dette lokale med museumsinspektør Kristine Holm-Jensens spændende foredrag om Tekstilindustriens Bygninger. Det havde tiltrukket 80-90 interesserede, og det er i overkanten af hvad der er praktisk og behageligt her. Vi må konstatere, at det ideelle lokale (der samtidig er til at betale) ikke er nemt at finde. Men vi er opmærksomme på det og arbejder løbende på sagen.
Årets udflugt gik til Karup, hvor vi besøgte både lufthavn og flyvestation – og her var der meget hurtigt udsolgt og overtegnet.
Det sidste arrangement, jeg mangler at nævne, fortjener en særlig omtale. Det drejer sig om C.E. Bundesens lokalhistoriske byvandringer. I 2010 var det nemlig 25. gang, Historisk Forening havde æren af at kunne skrive dette tilløbsstykke på årsprogrammet. Man kunne tro, at alle herningensere efterhånden har hørt Bundesen fortælle om Hernings tilblivelse og udvikling. Men tag ikke fejl: igen i sommer mødte knap 100 mennesker op for – til fods – at blive ført gennem Hernings historie. Jeg vil gerne på foreningens vegne takke Bundesen for dette lavpraktiske stykke lokalhistorie, som har fået mangen en herningenser (ny eller gammel) til at se sin by som andet end en ”historieløs by på heden”.
Medlemmer
Medlemstallet ligger nogenlunde stabilt et godt stykke over 900. Det kunne være dejligt, hvis vi igen kunne runde de 1000 – vi gør hvad vi kan, synes vi. Da der hvert år er en del naturlig afgang – og medlemstallet som sagt er stabilt, betyder det, at der er kommet nye medlemmer til i det forløbne år. Vi har droppet den årlige opfordring til medlemmerne om at sprede det glade budskab til venner og naboer. Det gav efterhånden ingen respons. Heldigvis er der flere medlemmer, der alligevel hverver nye proselytter – vi er jer stor tak skyldig.
Som en ny medlemsservice tilbyder vi nu alle medlemmer at få nyheder fra foreningen bragt direkte til deres inbox på pc’en. Man skal blot sende sin e-mail adresse til foreningens adresse info@historiskforening.dk
Hjemmesiden
Sidste år på generalforsamlingen sagde jeg, at vi i samarbejde med AOH/Mediehuset Herning Folkeblad og nogle andre foreninger arbejdede på et nyt design af vores hjemmeside. Jeg sagde oven i købet, at resultatet var lige på trapperne. Det må jeg æde i mig igen. Seneste møde om sagen har fundet sted i formiddags, og vi må konstatere, at når noget er gratis, er det ikke altid effektivt. Bestyrelsen har besluttet at give tiltaget endnu en chance (den i formiddags), men hvis det fortsat går med dette tempo, vil vi finde en anden løsning. Mere om dette til næste år.
Tak
Til sidst vil jeg blot på egne vegne udtale en varm tak til det øvrige formandskab og bestyrelsesmedlemmerne for et godt samarbejde i det forløbne år.
Ligeledes tak til lokalpressen, Herning Friskole, Social & SundhedsSkolen, Herning Museum, Lokalhistorisk Arkiv og alle andre, der har gjort vores virke muligt.
Wenche Aamodt