Herning under besættelsen 1940-1945
2015 markerer 75-året for besættelsen og 70-året for befrielsen af Danmark. I den nye udstilling Herning besat og atter frit stiller Museum Midtjylland, Lokalhistorisk Arkiv i Herning og Historisk Forening for Herning Kommune i fællesskab skarpt på disse fem onde år og hvordan de udspandt sig i Herning og omegn.
Rammen for udstillingsaktiviteterne er det gamle Herning Museum på Museumsgade 32. Her vil man fra 5. maj til 7. juli kunne orientere sig om besættelsesårene på mange forskellige niveauer. I den store fotoudstilling vises en række tematisk udvalgte fotografier, eksempelvis dagligdagen under besættelsen, sabotage, tyskernes okkupation af Herning m.m. I sammenhæng hermed vises desuden en film om befrielsesdagene i Herning.
I den autentisk indrettede besættelseslejlighed med mørklægningsgardiner kan man danne sig et indtryk af de forhold, som mange familier levede under i krigens år. Lokalhistorisk Arkiv i Herning stiller en række lokalhistoriske publikationer om besættelsen til rådighed, som man til inspiration kan komme og bese. Endelig vil der fra Museum Midtjyllands magasiner blive udvalgt en række genstande, som eksklusivt vil blive udstillet.
Åbningen finder sted tirsdag den 5. maj kl. 12.00 på Museumsgade 32 med velkomst ved museumsdirektør Tinna Møbjerg, åbningstale ved kulturudvalgsformand i Herning Kommune Johs Poulsen, samt udstillingspræsentation ved en repræsentant fra udstillingsgruppen. På dagen vil Historisk Forening for Herning Kommune være vært for en let forfriskning
Praktisk information
Udstillingen er åbent for publikum tirsdage kl. 11.00-16.00 i perioden 5. maj til 7. juli. Folkeskoler, gymnasiale uddannelsesinstitutioner og andre større grupper kan ved forudgående aftale bese udstillingen alle ugens hverdage. Ved forudgående henvendelse vil man desuden have mulighed for at høre nærmere om de tyske kampvognsstillinger i Jersild ved Aulum, som Museum Midtjylland snart har færdigundersøgt.
Som noget helt unikt vil man ved forudgående henvendelse have mulighed for at møde Aksel Fonnesbæk, som deltog i modstandskampen på Herningegnen. Aksel Fonnesbæk var aktiv i én af de i alt seks modstandsgrupper i lokalområdet, og det vil derfor være muligt at høre mange spændende historier fra et førstehåndsvidne til krigen.
Udstillingen er økonomisk støttet af Kulturelt Samråd Herning.
Kontakt
Museumsinspektør Jesper Meyer Christensen
E-mail: jmc@museummidtjylland.dk
Telefon: 24 24 34 55