Kære medlemmer af Historisk Forening!
 

Alle ønskes rigtig godt nytår og velkommen til årets første arrangementer.

Historisk Forenings Program 2023 blev uddelt sammen med Herning-bogen 2022. Vores arrangementer kan også ses her på hjemmesiden historiskforening.dk, og derudover vil arrangementerne blive markedsført via vores nye samarbejdspartnere.

Samarbejde med Museum Midtjylland og Museumsforeningen

Historisk Forening vil fremover indgå et tættere samarbejde med Museum Midtjylland og Museumsforeningen for Museum Midtjylland, Herning. Sidstnævnte er museets støtteforening, der ligesom os bl.a. udbyder forskellige arrangementer med historisk indhold.

Samarbejdet vil betyde, at Museumsforeningens medlemmer og Historisk Forenings medlemmer – ved udvalgte arrangementer – kan deltage i hinandens arrangementer til medlemspris. Naturligvis vil de to foreninger fortsat have aktiviteter, som kun er for egne medlemmer, ligesom begge foreninger har særlige medlemsfordele.  Museumsforeningens medlemmer har således fri adgang til alle Museum Midtjyllands museumsafdelinger, mens Historisk Forenings medlemmer hvert år sidst i november modtager årets Herning-bog.

Baggrunden for vores tættere samarbejde er et fælles ønske om fortsat at kunne tilbyde spændende arrangementer til vores medlemmer til en rimelig pris. Igennem nogle år har vi for det årlige kontingent på kr. 200 udgivet den årlige Herning-bog samt afholdt 5-6 arrangementer om året uden entrébetaling.  Honorarerne, som vi betaler til flere af foredragsholderne, er imidlertid stedet betydeligt gennem de sidste år. Vi ser os derfor nødsaget til at indføre varierende entrébetalinger, som vi med baggrund i det nye samarbejde vil forsøge at holde så lave som muligt.

Nedenfor følger oplysninger om de to første fælles arrangementer. Vi glæder os til det nye samarbejde og ser frem til også fremover at kunne byde på spændende arrangementer.
 
På bestyrelsens vegne
Karen Odgaard
Formand

Hemmelige steder, torsdag 12. januar 2023

Foredrag med arkitekt og forfatter Marie-Louise Høstbo.

Arkitektur kan overraske, forundre og gøre os nysgerrige på mere. Den kan – særligt når vi går helt tæt på – formidle fortællinger om kreative arkitekter, visionære bygherrer, dygtige håndværkere og skildre sammenhænge på tværs af tid i en evigt foranderlig verden.

Marie-Louise Høstbo tager os med på en arkitektonisk opdagelsesrejse gennem bygningsværker i det midtjyske – fra Ebeltoft i øst til Vemb i vest og fra Skive i nord til Askov i syd. ‘Hemmelige steder – Arkitektens guide til særlige bygningsværker i det midtjyske’ viser dig de særlige detaljer og oversete historier, der ligger gemt i bygninger af høj arkitektonisk værdi på turen gennem Jylland med udgangspunkt i de modige værker, der findes i og omkring Herning.

Forfatter og fotograf Marie-Louise Høstbo er arkitekt MAA. Hun har gennem mange år beskæftiget sig som design- og arkitekturspecialist. Høstbo arbejder med formidling af dansk design og arkitektur i ord og billeder og arbejder til dagligt som Creative Design Director hos møbelvirksomheden Fritz Hansen.

Foredraget er arrangeret af Historisk Forening i samarbejde med Museumsforeningen for Museum Midtjylland.

Dato: Torsdag 12. januar kl. 19.00
Sted: Historiens Hus, Museumsgade 32, 7400 Herning
Pris: Medlemspris kr. 50,00. Ikke medlemmer kr. 90,00 – inkl. kaffe og kage. Betaling ved indgangen. Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig på forhånd.

Arkæologi i Museum Silkeborgs område, tirsdag 24. januar 2023

Foredrag ved museumsinspektør Peter Mohr Christensen, Silkeborg Museum.

Peter Mohr Christensen er leder af det arkæologiske arbejde på Museum Silkeborg. I de sidste ca. 15 år har museet foretaget talrige udgravninger i forbindelse med byens udvikling og motorvejsanlæg. Der er spændende fund fra yngre stenalder og bronzealder og et meget stort antal pladser fra yngre jernalder og middelalder, blandt andet med omfattende spor efter jernudvinding.
 

Museumsforeningen for Museum Midtjylland, Herning arrangerer foredraget i samarbejde med Historisk Forening og Museum Midtjylland.

Dato: Tirsdag 24. januar kl. 19.30
Sted: Historiens Hus, Museumsgade 32, 7400 Herning
Pris: Medlemspris kr. 50,00. Ikke medlemmer kr. 90,00 – inkl. kaffe og kage. Betaling ved indgangen. Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig på forhånd.

Historisk Forenings kommende arrangementer kan ses her på hjemmesiden: historiskforening.dk

Læs mere om Museums Midtjyllands og Museumsforeningens kommende arrangementer på museets hjemmeside: